Nyhetsarkiv

Tillbaka

av Gun Svenlin den 25.01.2019
(läst av 231 besökare)

Nordisk träff 2018

”Välkomna till Kisakallio i Lojo. Välkomna till den 9nde Nordiska Träffen i seniordans. Jag är glad och stolt över att få stå här och föra vidare seniordanstraditionerna till er alla. De nordiska träffarna startade 1994 på Åland i Käringsund med deltagare från Danmark, Sverige, Norge och Finland. Det är glädjande att se några i salen som var med när det begav sej.
Finlands Seniordansförbund firar 40 år nästa år sen seniordansen kom till Finland tack vare Margareta Grigorkoff ’s bekantskap med Ilse Tutt. Då exploderade efterfrågan på ledare och dansarna var lika vilda över seniordansen då som de är i dag när zumban kom. Men seniordansen fann snart sitt fotfäste som de äldres egen motionsform och nu står den på stabil grund medan modedanserna kommer och går. Forskningen påvisar ständigt det som vi ledare alla redan vet. Jag behöver  inte räkna upp nyttigheterna med seniordansen.  Vi vet och ser och upplever dem hela tiden i våra grupper. Yess! 
Tillsammans och med gemensamma krafter sammanställde vi en danspalett för denna träff, med element för alla våra sinnen. Beröring för kropp och själ -tänkte vi. Vi bjöd er en mångfald av upplevelser under dansveckan .
 Veckan var en port till sommaren och en inspirationsvecka för seniordansen. ( första gången ordnad på försommaren).                   Tillsammans och över gränserna arbetar vi aktivt för att ännu flera ska kunna ta del av dansen. ”så sade jag i hälsningstalet.
Vi fick en underbar vecka tillsammans. Vädergudarna var helt på vår sida. Programmet löpte på som vi hade planerat. Danserna som lärdes ut var trevliga och intressanta, relativt enkla och musiken tilltalande. Jag vågar påstå att årets nordiska träff material blir mycket användbart i grupperna . FSDF håller ledarfortbildning i NT danserna i Helsingfors den 17-18.11.
Deltagarna hade möjlighet att göra en kvällsutfärd till Lojo centrum och kunde där ströva fritt eller också delta i utfärden till Tytyri gruvan. Nere i gruvan åt man middag – mycket uppskattat. Vi som valde att bli kvar på Kisakallio ställde till Mölkky-turnering och det blev matcher på ”blodigt” allvar och mycket prat och skratt. 
Dagsutflykten gick till Fiskars Village, hantverkar, konstnärs och formgivar centret.  Vi fick guidning i historien på området och kunde sen på egen hand utforska caféerna och butikerna. De flesta kom hem därifrån med små trevliga inköp.
Avslutningskvällens middag och fest hölls i Strandmagasinet nere vid sjöstranden. Middagen var utsökt och ljudvolymen hög när alla pratade samtidigt med sina bordsgrannar. Sång-gruppen Dolly Pops blev en given succé’. Deras sång och låtval passade oss perfekt.
En vecka går så fort och det kändes vemodigt som alltid att säga tack och på återseende om 3 år i Danmark, som nästa gång är värd för NT-kongressen.  Men några av oss ledare ses redan nästa vår i Norge på den internationella seniordanskongressen.
Vi var 30 dansledare som samlades i Arbetets Vänner Huvudföreningens festsal i Helsingfors 17 – 18.11 för att ta del av materialet från Nordisk Träff 2018. Vi dansade alla danser och övade danssteg och figurer och turer. Nu är vi fyllda av iver att ta danserna ut till våra seniordansgrupper och vi hoppas på att ni låter er inspireras av oss. 
Till alla deltagare: Ni är Guld värda – utan era insatser i grupperna runt om i landet hade vi ingen seniordans. Fortsätt att inspirera och entusiasmera era dansare. 
Till alla föreningar runt om i landet. Låt mej ge er ett gott råd. Internationell seniordans är förebyggande äldrevård. Det är minnesstimulerande - Träning för knopp och kropp. Bjud in oss att inspirera era medlemmar till den här sortens motion. Ordna dansgrupper i era föreningar och dansa minst 1 gång /vecka.
Vid tangenterna
 Gun Svenlin, ordförande FSDFrf
 
 
 
 
 

FINLANDS SENIORDANSFÖRBUND r.f.

Mannerheimvägen 97
00280 Helsingfors

FO - 1110430-7

ordförande
Gun Svenlin
045-352 0064
gun.svenlin(at)gmail.com
Holmängsvägen 4
66600 Vörå